Unele dintre cele mai vechi fotografii color ne arată imaginea lumii de acum 100 de ani

de: Ioana Bîrsan
15 06. 2017

Când ne gândim la fotografii vechi ne vin instant în minte imaginile alb-negru pe care cel mai probabil cu toții le avem acasă și care surprind tinerețea părinților și a bunicilor noștri, dar fotografia color a fost prezentă în viețile oamenilor de mai mult tip decât avem impresia.

Înainte de 1907, dacă voiai o fotografie color, atunci un colorist profesional se ocupa de colorarea ei cu ajutorul mai multor vopsele și pigmenți. Dar doi frați, Auguste și Louis Lumière au reușit să schimbe fundamental acest lucru printr-un sistem de film color, numit Autochrome, pe care l-au aplicat și fotografiei. Procedeul consta în folosirea unei pelicule alb/negru pentru negativ, iar la trecerea pe pozitiv, trei pelicule alb/negru care conțin fiecare un stabilizator de culoare (amidonul din cartof). În acest fel, ei au putut da naștere culorilor vibrante, fără a mai fi nevoie de colorarea suplimentară a fotografiilor.

Deși acest proces era foarte costisitor, dificil de realizat și dura și foarte mult timp pentru a fi dus la îndeplinire cu dibăcie, el era foarte popular printre fotografii amatori și unele dintre primele cărți de fotografie color a fost realizată prin folosirea acestei tehnici.

Cei doi frați au revoluționat lumea fotografiei color până când Kodak a dus lucrurile la un nou nivel odată cu invenția Kodachrome, în 1935, o alternativă a ușoară și mai convenabilă a sistemului inventat de frații Lumière (deși popularitatea lui s-a păstrat în Franța până în anii ’50). Kodachrome a fost și el depășit ulterior de apariția fotografiei digitale, care este în prezent de departe cea mai populară metodă de a surprinde cadre.

Cu toate acestea, progresul fotografiei nu au fi fost rapid fără munca grea a primilor pionieri, precum Auguste și Louis Lumière. În galeria de imagini pe care am atașat-o la acest articol, și care surprin de unele dintre cele mai vechi fotografii color, aveți ocazia să explorați o colecție impresionantă de fotografii realizate prin intermediul tehnicii dezvoltate de cei doi, colecție de imagini de pe boredpanda.com.